מהי עכברת (לפטוספירוזיס)?
עכברת בכלבים, או בשמה המדעי לפטוספירוזיס, היא מחלה בקטריאלית זואונוטית הנגרמת על ידי חיידק לפטוספירה (Leptospira). המחלה מדבקת לבני אדם ולבעלי חיים, ומוגדרת כמחלה בעלת משמעות רבה לבריאות הציבור ברחבי העולם. החיידק שגורם למחלה נפוץ בסביבה לחה, כמו מקורות מים עומדים או קרקע רטובה, ושורד בהם לאורך זמן.
עכברת קיבלה את שמה מהעכברים והמכרסמים שהם אחד מהמאכסנים הנפוצים של החיידק. החיידק מופרש בשתן של בעלי חיים נגועים, מה שמאפשר לו לזהם מקורות מים, מזון ואדמה. במגע עם עור פגוע או ריריות כמו בפה או בעיניים, החיידק חודר לגוף, שם הוא מתחיל לגרום לנזק.
כיצד כלבים נדבקים בעכברת?
כלבים נדבקים בעכברת כאשר הם באים במגע עם שתן נגוע או סביבה מזוהמת, כמו מים עומדים, קרקע או מזון נגוע. ההדבקה מתרחשת כאשר החיידק חודר לגוף דרך עור פצוע, ריריות הפה או העיניים. לאחר ההדבקה, החיידק חודר לזרם הדם ומתפשט לאיברים פנימיים כמו הכליות, הכבד, הטחול ומערכת העצבים המרכזית.
החיידק מסוגל לשרוד במים עומדים ובקרקע לחה במשך שבועות ואף חודשים, מה שהופך מקורות מים למקום מסוכן לכלבים. כלבים שנדבקו במחלה עלולים להיות נשאים ולהמשיך להפריש את החיידק בשתן שלהם, אפילו לאחר שהחלימו, ולכן הם מהווים מקור הדבקה נוסף.
תסמיני עכברת בכלבים
הסימנים למחלת עכברת בכלבים יכולים להיות מגוונים, ולעיתים המחלה מתפתחת במהירות רבה. התסמינים השכיחים כוללים:
- חום גבוה: עלייה בטמפרטורת הגוף היא אחד הסימנים הראשוניים.
- עייפות וחולשה: הכלב נראה תשוש ולא פעיל כרגיל.
- חוסר תיאבון: הכלב עשוי להפסיק לאכול ולשתות כרגיל.
- הקאות ושלשולים: לעיתים כוללים גם דם.
- צהבת: פגיעה בכבד עלולה לגרום לצהבת בעיניים ובעור.
- פגיעה בכליות: המחלה עלולה להוביל לכשל כלייתי, שמתבטא בשתן מועט או בלתי סדיר.
- דימומים: חיידק הלפטוספירה עלול לפגוע במערכת הקרישה, ולגרום לדימומים פנימיים או חיצוניים.
המחלה עלולה להיות קטלנית במקרים חמורים, במיוחד אם אינה מאובחנת בזמן. חשוב לציין, שתסמיני המחלה יכולים להופיע בטווח של ימים עד שבועות מרגע ההדבקה.
אבחון המחלה
אבחון עכברת בכלבים מתבצע בראש ובראשונה על בסיס תסמינים קליניים והיסטוריה של חשיפה אפשרית למקורות הדבקה. האבחון כולל בדיקות דם, שבהן ניתן לראות עלייה בספירת תאי דלקת, ירידה בטסיות הדם, עלייה באנזימי הכבד ותפקודי כליה פגומים. בדיקות שתן עשויות להראות ירידה בריכוזיות השתן, נוכחות סוכר או חלבון, ולעיתים גם סימנים נוספים המעידים על נזק כלייתי.
בדיקת סרולוגיה לאיתור נוגדנים כנגד חיידק הלפטוספירה מתבצעת בפעמיים עוקבות, בהפרש של 1-2 שבועות, כדי לאשש את האבחנה.
טיפול בעכברת
הטיפול בעכברת בכלבים כולל טיפול אנטיביוטי אינטנסיבי, שלרוב ניתן באשפוז. האנטיביוטיקה שנבחרת לטיפול כוללת דוקסיציקלין או פניצילין, בהתאם למצבו של הכלב וליכולתו לקבל תרופות דרך הפה או לווריד. הטיפול האנטיביוטי נמשך בין 2-3 שבועות.
בנוסף לטיפול האנטיביוטי, יש לטפל בתסמינים הנלווים למחלה, כמו חוסר תיאבון, בחילות, כאבים, ודימומים. במקרים חמורים, הכלב יזדקק לטיפול תומך אינטנסיבי בבית חולים וטרינרי. חשוב לזכור שטיפול בעכברת עלול להיות יקר ולדרוש אשפוז ממושך, ולכן ביטוח לכלבים יכול לסייע בכיסוי ההוצאות הרפואיות ובמתן שקט נפשי לבעלים.
מניעת עכברת בכלבים
הדרך היעילה ביותר למניעת עכברת בכלבים היא באמצעות חיסון משושה, שניתן לכלבים אחת לשנה. חיסון זה כולל שני זנים של חיידק הלפטוספירה, ומספק הגנה משמעותית נגד המחלה. חשוב להקפיד על מתן החיסון בזמן, ובמיוחד לכלבים שחיים באזורים מועדים להדבקה, כמו אזורים עם מקורות מים פתוחים.
בנוסף לחיסון, חשוב להימנע מחשיפת הכלב למקורות מים לא בטוחים, במיוחד במקומות שבהם ידועה הימצאות המחלה. כלבים שמאובחנים כחולים בעכברת יש להרחיק מכלבים אחרים, ולהימנע ממגע עם השתן שלהם ללא כפפות, כדי למנוע הדבקה.
האם עכברת בכלבים מסוכנת לבני אדם?
עכברת היא מחלה זואונוטית, כלומר, מחלה שיכולה לעבור מבעלי חיים לבני אדם. בני אדם עלולים להידבק בחיידק דרך מגע עם שתן נגוע, במיוחד אם יש להם פצעים פתוחים או אם הם נוגעים בריריות הגוף. לכן, בעת טיפול בכלב חולה בעכברת, יש להקפיד על אמצעי זהירות כמו לבישת כפפות וניקוי המקום לאחר שהכלב השתין.
סיכום
עכברת (לפטוספירוזיס) היא מחלה בקטריאלית מסוכנת לכלבים ולבני אדם כאחד. היא עלולה לגרום לנזק משמעותי לכליות, לכבד ולמערכת הקרישה, ולעיתים אף להיות קטלנית. עם זאת, ניתן למנוע את המחלה באמצעות חיסון שנתי וכללים פשוטים של היגיינה ומניעת חשיפה לסביבה נגועה. טיפול נכון ובזמן יכול להציל את חיי הכלב ולהפחית את הסיכון להדבקה לבני אדם.
חשוב לזכור, עכברת היא לא רק בעיה של הכלב שלכם, אלא גם נושא לבריאות הציבור כולו. הקפדה על חיסון שנתי ומודעות לסיכונים הם המפתח לשמירה על בריאות כלבכם ועל בריאותכם האישית.