חיסון כלבת: חשיבות, מניעה ומה צריך לדעת

חיסון כלבת

כלבת היא אחת המחלות הזואונוטיות המסוכנות ביותר בעולם, הפוגעת בכל היונקים וכוללת אחוזי תמותה קרובים ל-100% לאחר הופעת הסימנים הראשונים של המחלה. המחלה נגרמת על ידי נגיף (וירוס) הפוגע במערכת העצבים המרכזית, והיא עוברת בדרך כלל באמצעות נשיכה של חיה נגועה, כאשר הנגיף מועבר דרך הרוק. מרגע שהנגיף חודר לגוף, הוא מתקדם דרך מערכת העצבים אל המוח, ולאחר הגעתו לשם, הוא מתחיל להתרבות ולהתפשט לבלוטות הרוק, מה שהופך את החיה הנגועה למקור הדבקה פוטנציאלי.

בישראל, כלבת עדיין מהווה איום ממשי, במיוחד באזורים בהם יש חיות בר כמו שועלים ותנים, שהן נשאיות עיקריות של המחלה. עם זאת, גם כלבים וחתולים עלולים להידבק ולהעביר את המחלה, ולכן יש חשיבות רבה לשמירה על חיות המחמד שלנו מחוסנות.

חובה על פי חוק

בישראל, כל בעל כלב מחויב על פי חוק לחסן את כלבו נגד כלבת, החל מגיל שלושה חודשים. החיסון הוא הדרך היעילה ביותר למנוע את התפשטות המחלה ולשמור על הכלבים מוגנים מפני הדבקה.

מאפריל 2024, נכנס לתוקפו תיקון בחוק המאפשר לכלבים שקיבלו שני חיסוני כלבת ומעלה להתחסן פעם בשנתיים במקום פעם בשנה. עם זאת, הרישוי בעירייה ימשיך להיות שנתי. כלומר, בעוד החיסון יינתן אחת לשנתיים, יש לחדש את רישיון החזקת הכלב כל שנה.

ידעתם שחיסון הכלבת הינו החיסון היחיד במדינת ישראל שהוא חובה לכלבים? קראו גם על תולעת הפארק.

תהליך ההדבקה וסימני המחלה

ההדבקה בכלבת מתרחשת ברוב המקרים דרך נשיכה של חיה נגועה, אך תיתכן גם הדבקה דרך מגע עם רוק נגוע על פצע פתוח או על ריריות הגוף. לאחר ההדבקה, הנגיף מתחיל בנדידה דרך מערכת העצבים למוח, שם הוא מתרבה וגורם לסימנים נוירולוגיים חמורים, הכוללים שינויי התנהגות, ריור מוגבר, קשיי בליעה, שיתוק ואפילו מוות.

הסימנים הקליניים בכלבים יכולים לכלול תחילה שינויים בהתנהגות, כגון ירידה בתיאבון ודכדוך, ובהמשך יופיעו סימנים חמורים יותר כמו תוקפנות, ריור מוגבר, פרכוסים ושיתוק. במקרה של הופעת סימנים אלו, מותו של הכלב יגיע בדרך כלל תוך עשרה ימים.

מה לעשות במקרה של נשיכה או חשד לחשיפה לכלבת?

בכל מקרה של נשיכה או חשד לחשיפה לכלבת, יש לפעול במהירות. יש לשטוף את אזור הנשיכה במים וסבון, לחטא את המקום ולפנות מיד לרופא. במידת הצורך, יינתן טיפול מונע באמצעות חיסונים פאסיביים ואקטיביים.

במקרים בהם כלב נחשף לחיה נגועה או חשודה כנושאת כלבת, עליו לעבור חיסון חוזר ותצפית למשך 45 ימים לפחות. כלבים שלא חוסנו כלל או שתוקף החיסון שלהם פג, עלולים להידרש לתקופת הסגר של שישה חודשים או אפילו להרדמה.

תופעות לוואי של החיסון

חיסון הכלבת הוא בטוח ויעיל ביותר, אך כמו כל חיסון, הוא עלול לגרום לתופעות לוואי קלות. התופעות השכיחות כוללות כאב או נפיחות באזור ההזרקה, עייפות או ירידה בתיאבון למשך יום או יומיים. במקרים נדירים, עלולות להופיע תגובות אלרגיות חמורות יותר.

בדיקת נוגדני כלבת

במקרים מסוימים, במיוחד לפני טיסות לחו"ל עם חיות מחמד, נדרשת בדיקת נוגדני כלבת. הבדיקה מבוצעת כדי לוודא שהחיה מחוסנת ומוגנת מפני הנגיף. תוצאות הבדיקה מתקבלות תוך שבועיים בממוצע, והיא דורשת דגימת דם פשוטה.
את בדיקת הנוגדנים אין לדגום כאשר יש חיסון בתוקף אך לא במהלך ה30 ימים לאחר חיסון הכלבת.

חידושי חקיקה בישראל

בנוסף לשינויים בחובת החיסון לכלבים מגיל שלושה חודשים ואילך, חשוב לדעת כי קיימת אפשרות לבצע תצפית בית לכלב שנשך במקרים בהם הכלב חוסן פעמיים ומעלה ולא ננשך לאחרונה. כמו כן, כל כלב שמקבל חיסון חייב לעמוד במצב בריאותי תקין ולא לעבור טיפולים רפואיים שיכולים לפגוע ביעילות החיסון.

במידה וכלבכם ננשך על ידי חיה שלא ניתן לאתרה, יש לפנות מיד לרופא וטרינר רשותי ולקבל הנחיות להמשך טיפול. במקרים כאלה, ייתכן ויידרש חיסון דחף או הסגר בהתאם להנחיות הווטרינר.

סיכום

חיסון כלבת הוא לא רק חובה חוקית בישראל אלא גם אמצעי חיוני לשמירה על בריאות חיות המחמד שלנו ועל בטיחותנם. הקפדה על חיסונים שגרתיים, מעקב אחר בריאות הכלב, ודיווח מהיר על כל חשד לחשיפה לנגיף הם המפתח למניעת התפשטות המחלה ולהבטחת בריאות הציבור.

בכל מקרה של נשיכה או חשד להדבקה, יש לפעול במהירות ולפנות לייעוץ רפואי. יחד, נוכל לשמור על חיות המחמד שלנו מוגנות ובריאות, ולהגן על עצמנו ועל משפחותינו מפני הסכנות שבמחלת הכלבת.

שתפו את הכתבה:

עוד במגזין

ביטוח לכלב

יצירת קשר

השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

השוואת ביטוחים לכלבים 1
אישור עוגיות - עצם

באתר זה נעשה שימוש בקבצי Cookies. הגלישה באתר מהווה הסכמה לשימוש זה.